Matpyramiden

Vikten av att äta hälsosamt redan som ung

Det är oerhört viktigt att äta sig hälsosam redan som ung. Det är ens kost, nästan alltid, som påverkar hur man lever sitt liv i senare skede. Vare sig det är att äta ohälsosamt, vilket medför en minskad kapacitet, mindre energi och mindre ork vilket orsakar färre vanor och ett mindre produktivt liv — eller en hälsosammare kost vilket medför mer energi, fler aktiviteter och ett produktivare liv, så är kosten en av många, men väldigt viktiga faktorer man bör känna till, redan som ung.

Det är svårt att säga hur viktigt det exakt är för just barn, tonåringar och nyblivna vuxna att äta rätt. Nedan kommer jag att försöka lista några saker man bör tänka på för att förbättra ens kost och på så sätt förbättra sitt liv, helt enkelt.

Ät rätt

Matpyramiden hälsosam kost

Det är alltid bäst att börja enkelt. Ät rätt, helt enkelt. Ät nyttigt och ät hälsosamt. Försök att få in den näring du behöver. Detta kan man hitta i matpyramiden som bifogats till höger. Det kan vara svårt att vara medveten om vad man äter, då man hela tiden måste tänka på sin kost, och inte kan äta det som först ploppar i huvet. Det enklaste sättet att lösa detta är att lära sig några recept. Laga några måltider, lär dig de recepten så kommer du ofta att minnas de nästa gång du behöver laga mat.

Sedan är det också bra att känna till några restauranger och uteställen som serverar hälsosam mat. Ofta har man inte tid att laga mat eller så kanske man är på väg hem från gymmet och vill äta något på vägen hem. Då kan det vara bra att känna till några matställen som serverar näringsrika måltider, inte snabbmat, utan hälsosamma måltider som man kan köpa och ta med sig hem.

När dessa rutiner väl sitter så kommer du inte att tänka på de utan allt kommer att ske naturligt och du kommer att må bättre, till och med på längre sikt.

Nybliven vuxen — hitta nya rutiner

Som nybliven vuxen och nyligen utflyttad från hemmet kan det vara svårt att hitta nya rutiner. Har du nyligen fyllt 18 och flyttat hemifrån för att till exempel studera någonstans eller liknande är det A och O att utveckla nya hälsosamma rutiner snabbt. Det kan kännas kostsamt att flytta hemifrån i början, dock så brukar det finnas många speciella lån till 18-åringar där CSN är det absolut bästa valet för nyblivna studenter. Om du behöver ett lån finns många förmånliga lån som hjälper dig på traven, och du kan betala tillbaka dem i lugn och ro i flera år framåt.

När du är finansiellt stabil är det dags att börja utveckla sina rutiner. Hitta närliggande restauranger och matställen du kan beställa mat ifrån när du inte har tid att laga själv. Hitta närliggande butiker att handla från på ett kostnadseffektivt sätt. Börjar du utveckla dina rutiner tidigt kommer dessa att sitta väldigt länge och du kommer även som vuxen att leva dessa rutiner.

Rutiner är allt. Utvecklar man dessa tidigt så sitter de och gör man inte de så kommer man att ha det svårare längre fram i livet. Därför är det viktigt att börjat tidigt. Börja som nybliven vuxen, tonåring eller som förälder — lär dina barn — så kommer du att se att rutinerna kommer att sitta och att fullfölja rutinerna kommer bli enklare framöver.