Hälsosam mat

Kostens positiva effekter på den mentala hälsan

Att kost är viktigt för både kropp och själ är redan känt. Att det är viktigt för psyket må även det redan vara känt av alla. Visste du dock att en hälsosam kost, eller en hälsosam diet även kan lämna positiva spår på ens mentala hälsa? Detta är inte psyket då, eller tankesättet. Det är inte heller kortsiktiga lösningar som kosttillskott eller dylika intag. Hälsosamma dieter kan lämna långsiktiga, positiva spår på ens mentala hälsa i helhet vilket innebär bättre hantering utav stress, lägre sannolikhet för depression, mindre ångest och andra symptom.

Symptom som dessa faller inte under kategorin psyke utan de är ens mentala hälsa. Psyket kanske säger vinn, försök besegra, men den mentala hälsan säger Här finns ett problem.

Det är det sistnämnda man önskar att lösa, då man då inte längre behöver tänka på det förstnämnda.

Hur påverkar kosten ens mentala hälsa?

Allt börjar med hälsosam och näringsrik intag av mat och andra tillskott. Om man exempelvis inte har så mycket C-vitamin i sin diet kan det vara bra att öka intaget, eller så kan man eventuellt ta tillskott av C-vitamin. Samma gäller för B- och D-vitaminer även om D-vitaminen kommer från andra källor än kosten. Att lägga till det i ens diet via tillskott kan vara till stor hjälp även det.

När man äter rätt så fungerar kroppen på rätt sätt vilket innebär mindre störningar i ens vardagliga liv och med mindre störningar innebär färre moment att lägga ner tankekraft på. Istället kan man fokusera på saker som betyder mycket mer.

Kan man göra annat för att förbättra den mentala hälsan?

Det kan man absolut göra! En sak är att börja med hobbyaktiviteter som får en att sluta tänka på de negativa sakerna i livet och istället fokusera på saker som stimulerar en väldigt positivt. En av dessa kan mycket väl vara att starta en blogg. På bloggen kan du skriva ner alla dina tankar och åsikter, få synpunkter från andra läsare och på så sätt diskutera ämnen du gillar absolut mest.

Det är väldigt enkelt att starta en blogg för den som så önskar. Som bloggen jag skriver på här, börjar man helt enkelt med att:

    1. Välja ett billigt webbhotell
    2. Starta en blogg med ett verktyg som WordPress
    3. Börja blogga!

Det kan inte vara enklare.

Att börja med en diet som sätter en på rätt väg

Det viktigaste med exakt allt man önskar att göra är att först och främst börja. När man väl börjat så är allt i rullning. Därefter gäller det att fortsätta. Den svåraste biten brukar dock vara själva börjandet, så se till att börja.

Man kan alltid börja med att Googla på nätet om hälsosamma dieter. Må det vara på kvällen innan man lägger sig eller andra stunder under dagen. Dock så brukar man efter att ha gjort research sedan lägga ner allting. Ett tips jag kan ge är att sätta ett alarm om ärenden man kommit på att göra. Till exempel om du kommit på att du ska köra GI-metoden — sätt ett alarm under dagen om att köpa ingredienser för att laga din GI-mat. När larmet slår klockan 16:00 sedan under dagen så är du redan igång. Du kommer då att bli påmind och ha orken att ta dig till närmsta ICA och köpa de ingredienserna du kommer att behöva för att sedan laga din mat.

Börja så och se att du väldigt snart kommer ha mycket bättre rutiner och nya vanor!